Icon play
zamknij

teraz
na antenie

Wybierz radio, które chcesz słuchać

Radio kielce
Folk radio

teraz
na antenie

close

Sekrety ziół - podagrycznik

Pesto, nadzienie do pierogów czy zupa krem z kalafiorem to tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie podagrycznika.

Autor: Magdalena Galas-Klusek

20.01.2022 12:55

image   Fot. / Wikipedia
Komentarze

Podagrycznik jest rośliną, którą wszyscy widzieliśmy, ale najczęściej nie znamy jej nazwy. To chwast, który rośnie w zacienionych miejscach, przy płotach czy rzekach.

Justyna Pargieła ziołoznawca informuje jak rozpoznać podagrycznik, który przypomina niektóre rośliny trujące.

- Podagrycznik ma gładką powierzchnię bez włosków, łodyga jest trójkątna w przekroju, a liście ząbkowate na końcach.

Podagrycznik jest bogaty w potas, magnez, wapń, mangan, cynk i miedź, a także w bor, co szczególnie ważne dla osób cierpiących na artretyzm. Zawiera także witaminy A, C których jest więcej niż np. w sałacie siewnej.

Justyna Pargieła podkreśla, że można go wprowadzić do diety i spożywać jak inne warzywa.

Małgorzata Kaśkiewicz-Borkowska, położna, certyfikowany doradca laktacyjny i amatorka ziół poleca podawanie podagrycznika na ciepło.

- Ja go używam tak jak szpinaku z czosnkiem, cebulą, serem i makaronem. Jest też idealnym dodatkiem do pierogów, tart, koktajli warzywno-owocowych i zup.

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z PODAGRYCZNIKIEM I KALAFIOREM

Składniki:

Podagrycznik, ziemniaki oraz kalafiora umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę z czosnkiem i podagrycznikiem drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. W osobnym garczku do bulionu warzywnego, dodać pokrojonego wcześniej kalafiora, ziemniaki i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego podsmażone wcześniej podagrycznik z cebulą i czosnkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wszystko zblendować i przelać na talerz. Gotową zupę posypać orzeszkami pinii i polać oliwą z oliwek.

icon-tag

Tagi do tego wpisu

przepis kuchnia RK Ostrowiec Św. RK Starachowice RK Jędrzejów RK Kazimierza Wielka RK Sandomierz RK Kielce RK Końskie ZOOM NA WIEŚ
other news

Podobne wiadomości

Gospodynie z Kozubowa zdradzają jak zrobić miłosną zupę [PRZEPIS]

Gospodynie z Kozubowa zdradzają jak zrobić miłosną zupę [PRZEPIS]

Jakie cudowne właściwości zawiera berberys? [PRZEPIS]

Jakie cudowne właściwości zawiera berberys? [PRZEPIS]