Icon play
zamknij

teraz
na antenie

Wybierz radio, które chcesz słuchać

Radio kielce
Folk radio

teraz
na antenie

close

Sekrety ziół - bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek to niepozorna roślina, którą znajdziemy pod topniejącym śniegiem. Możemy zrobić z niego kuchenną przyprawę, a także jeść na surowo.

Autor: Magdalena Galas-Klusek

13.01.2022 21:21

image Bluszczyk kurdybanek Fot. / e-puszcza.pl
Komentarze

Małgorzata Kaśkiewicz-Borkowska, położna, certyfikowany doradca laktacyjny i amatorka ziół wyjaśnia, że bluszczyka kurdybanka rozpoznamy po charakterystycznych sercowatych liściach.

- To mała, płożąca roślinka. Przez cały rok, również zimą możemy go znaleźć w piaszczystych, miejscach, poddanych intensywnej działalności człowieka. Latem kwitnie na fioletowo - opisuje.

Jak dodaje, roślina ta ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, który wzbogaci rosół w sole mineralne i ciekawy aromat. Co ciekawe, można też z niej zrobić kuchenną przyprawę w połączeniu z solą. W tym celu ucieramy go lub miksujemy z solą i wykorzystujemy później jako przyprawę do różnych potraw.

Z kolei Justyna Pargieła, ziołoznawca uważa, że kurdybanek zachwyci nie tylko smakiem, ale i swoimi właściwościami zdrowotnymi.

- Działa detoksykująco na krew, czyli oczyszcza ją ze szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto, kurdybanek poprawia trawienie. Zwiększa ilość wydzielanej żółci, soku żołądkowego, więc będzie świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw - wymienia.

Justyna Pargieła mówi, że bluszczyk będzie też znakomitym dodatkiem do sałatek na surowo, czy do warzywnego leczo.

Nazwa: bluszczyk kurdybanek ma bardzo ciekawą etymologię. Jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Kultury, kurdybany były pięknie wyprawionymi, wytłaczanymi skórami koźlimi. Używane były do obijania drogich mebli, wykładania ścian w pałacach, a nawet do oprawiania ksiąg.

Najwspanialsze kurdybany pochodziły z hiszpańskiej Kordoby, stąd też ich nazwa. Kurdybany były bogato zdobione, wśród różnorakich ornamentów częste były motywy roślinne: liście akantu, winorośli, bluszczu i bluszczyku. I to właśnie bluszczyk Glechoma hederacea, mający długie pędy z okrągłymi, błyszczącymi, jakby wytłaczanymi listkami, przejął w języku ludowym nazwę od wytłaczanych koźlich skór - kurdybanów. 

 

icon-tag

Tagi do tego wpisu

ziołolecznictwo Justyna Pargieła bluszcz
other news

Podobne wiadomości

Zioło najlepsze na przeziębienie

Zioło najlepsze na przeziębienie

Zioła miłości, obłędu i śmierci

Zioła miłości, obłędu i śmierci